Doğadan Gelen Mucize – Çay Ağacı Yağı

makale do§adan gelen mucize ‡ay a§ac ya§Latince adı Melaleuca Alternifolia olan çay ağacı yağı, kökeni Avustralya olan bir bitkinin, yapraklarından damıtma yoluyla elde edilir. Avustralya yerlilerinin tarih boyunca iyileştirici özelliği nedeniyle hastalıkların tedavisinde kullanılan çay ağacı yağı, günümüzde tüm dünyada yaygın olarak, mantar, deri yaralanmaları, yanmaları, akne ve birçok rahatsızlıkta antiseptik özelliğinden faydalanılan doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır.

Çay ağacı yağı açık sarı, neredeyse renksiz, berrak görünüme sahip bir yağdır. Yağın kendine has bir kokusu vardır.

Avustralya yerlileri tarafından yüzlerce yıldır tedavi amaçlı kullanılan çay ağacı, 1900 yıllardan itibaren bilim adamlarının dikkatini çekmeye başlamıştır. 1920'lerin sonunda araştırmacı Arthur Penfold ilk kez çay ağacı yağının mikroplara karşı aktivitesinden bahsederek, yağı literatüre sokmuştur. Arthur Penfold'un araştırmalarıyla adı duyulup popülerite kazanan çay ağacı yağı 2. Dünya Savaşı sırasında keşfedilen etkili antibiyotikler sebebiyle popüleritesini kaybetmeye başlamışsa da 1970'lerde başlayan "doğala dönüş" akımıyla yeniden eski ününü kazanmıştır. Çay ağacının artık tüm dünyada geniş alanlarda ekimi yapılmakta ve yaprakları elle toplanıp distle edilerek yağı çıkarılmaktadır.

Nerelerde Kullanılır?

Avustralya yerlilerinin, çay ağacının yapraklarını ezip, bunları soluyarak öksürük ve soğuk algınlığını tedavi ettikleri, yaprakları direkt yaraların üzerine de koydukları, ayrıca çay ağacı yapraklarını sıcak suda bekletip soluyarak nefes açmada veya bu seyreltilmiş haliyle cilt hastalıklarının tedavisinde kullandıkları bilinmektedir.

Dünyada çay ağacı yağının kullanım alanı oldukça geniştir. Akne (sivilce),bakteri ve mantar, kepek, deri lezyonları, bakteri enfeksiyonlarına karşı, kepek, pamukçuk gibi sağlık problemlerinde kullanıldığı gibi kozmetik sektöründe de oldukça geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır.

mucize 2Çay Ağacı Yağının Cilt Tedavisinde Kullanımı

Sağlık sektöründe oldukça geniş bir alanda kullanılan çay ağacı yağının en etkili tedavi imkanı sağladığı cilt problemlerinden biri de dünya yüzünde belki de en çok rastlanılan cilt hastalığı olan "akne" üzerinde olmuştur. Çay ağacı yağı antiseptik özelliği nedeniyle, sivilce, akne ve çıbanları kurutarak, cildin daha düzgün bir görünüme kavuşmasını sağlamaktadır.

Çay Ağacı Yağı İçeren Ürün Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Popüleritesi artan her üründe olduğu gbi çay ağacı yağında da standartlara uymayan mamuller piyasada tüketicinin kullanımına sunulmuştur. Faydaları saymakla bitmeyen çay ağacı yağı oldukça kompleks bir bileşendir. Çay ağacı yağı 98′den fazla bileşen içermektedir. Bir yağa çay ağacı yağı ( tea tree oil) denilebilmesi için en az 15 bileşeni içermesi gereklidir. Bu uluslar arası bir standardizasyondur. Çay ağacı yağı içeren ürün kullanırken bu standardizasyonu taşıdığından emin olmak, üründen maksimum faydayı almak açısından son derece önemlidir.

Dr. Erkan ALDEMİR